Placuszki z soczewicy

Placuszki z soczewicy

Soczewica to bardzo ważny składnik w diecie dziecka. Ma w sobie dużo żelaza i innych wartości odżywczych. Zapewnia duży przypływ energii i zmniejsza ochotę na słodycze.

100 g czerwonej soczewicy
2 pomidory obrane ze skórki
cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
jajko
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka curry
sól
pieprz

Soczewice gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy curry i oregano. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy, aż pomidory odparują wodę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Ugotowaną soczewice przekładamy do miski razem ze wszystkimi składnikami oprócz jajek i mąki. Teraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske, przyprawy i próbujemy czy ciasto jest odpowiednie w smaku. Na końcu dodajemy jajko, mąkę i mieszamy. Ciasto możemy zblendować. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Polecam podawać z sosem czosnkowym



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *