Kotleciki mięsno-warzywne ugotowane na parze

Kotleciki mięsno-warzywne ugotowane na parze

Smaczne i zdrowe mięsno warzywne kotleciki. Idealny sposób na przemycenie warzyw do diety naszych dzieci.

Składniki
500 g mielonej piersi z indyka
marchewka
mała pietruszka
50 g selera
pół cebuli
ząbek czosnku
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
3 gałązki natki pietruszki posiekanej(tylko liście)
sól, pieprz, domowa wegeta

Sposób przygotowania
Cebule siekamy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Pietruszkę, marchew i seler ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, starte warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku. Masę dokładnie mieszamy i formujemy dłońmi niewielkie kotleciki. Gotujemy na parze ok 30 min. Świetnie będą smakowały podane z sosem koperkowym.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *