Sosy do naleśników na słodko

Osobiście nie znam ani jednego dziecka, które nie lubi naleśników. Same w sobie nie są super zdrowe, jednak jak podmienimy mąke pszenną na orkiszową, mleko krowie na roślinne zyskają na mocy. Nie tylko skutecznie wypełnią żołądek, ale też wpłyną pozytywnie na zdrowie naszych dzieci. Wykorzystajmy to danie do przemycenia cennych witamin i podajmy je ze świeżymi owocami polane zdrowym sosem. Poniżej znajdziecie 5 przepisów na słodkie i zdrowe sosy.
Sos czekoladowy
2 Łyżki kakao
duży jogurt naturalny
łyżka miodu
Kakao i miod rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania gładkiego konsystencji.
Sos daktylowy
250 g daktyli
1.5 szklanki gorącej wody
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na godzinę. Po czasie przekładamy daktyle razem z wodą do blendera i miksujemy na gładki sos.
Sos pomarańczowy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
2 łyżki masła
łyżka miodu
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i sok. Smażymy ok 5 minut
Sos z owoców mrożonych
szklanka mrożonych owoców (truskawki, maliny)
1/3 szklanki wody
łyżka miodu
Owoce zagotowujemy w rondelku razem z wodą. Kiedy zmiękną rozgniatamy widelcem lub blendujemy i dosładzamy miodem.
Sos jogurtowy
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Składniki mieszamy ze sobą i gotowe.