Ciasto orkiszowe

Ciasto orkiszowe

Takie ciacho nadaję się idealnie na drugie śniadanie do szkoły, pracy ale też w podróż. Nie kruszy się i jest bardzo odżywcze. Waszę dzieci je pokochają 😉

300 g mąki orkiszowej
200 g cukru trzcinowego
4 jajka
200 g masła roztopionego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta wanilii
150 g bakalii

Sposób przygotowania
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier i masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Ubite jajka łączymy z mąką i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ulubione bakalie. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Ciasto przekładamy do keksówki (ok 31×13) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *