Dynia – właściwości i zastosowania

Dynia – właściwości i zastosowania

Mało kto wie ale dynia jest owocem i to w dodatku wszechstronnym. Bogata w witaminy z grupy B, A i C, a także minerały takie jak sód, potas, magnez, wapń i żelazo. Natomiast pestki dyni to prawdziwa bomba mikroelementowa, są bogatym źródłem potasu, cynku i miedzi. W kuchni ma wiele zastosowań, od placków po zupę , zarówno na słodko jak i na ostro. Dynia nie tyczy, a wręcz pomaga w kuracjach odchudzających bo zawiera dużo białka. Jest bezpieczna dla maluszków, gdyż bardzo rzadko powoduję alergie. Po za tym, że przyrządzimy z niej wiele potraw jest też symbolem Halloween. My zdecydowanie polecamy zupę z dyni i zabawę w wycinanie lampionów – świetne spędzenie czasu wspólnie z dzieckiem.
A wy do czego używacie dyni lub jej pestek?

Zawsze możesz zainspirować się naszymi przepisami:

Placuszki z dyni
Krem z dyni dla leniwych
Budyń dyniowy
Kubuś z dyni



2 komentarze “Dynia – właściwości i zastosowania”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *