Kopytka koperkowe

Kopytka koperkowe

Kopytka to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Nie jestem fanką wyrzucania jedzenia jak pewnie większość z Was, dlatego u nas w domu kopytka, kluski śląskie czy pierogi ruskie to częste dania. Dla dzieci kopytka w sosie mogą okazać się ciężkostrawym daniem, dlatego warto je wzbogacić koperkiem.

Składniki:

ziemniaki pozostałe z obiadu
1 jajko
mąka – w zależności od ilości ziemniaków
koperek

Ziemniaki muszą być poduszone, dodajemy jajko, koperek i mąkę. Ugniatamy gładkie ciasto (nie może się lepić). Rozwałkowujemy rękami wałeczki i ucinamy kopytka. Przegotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oliwy. Gotujemy do wypłynięcia i gotowe.
Smacznego?

Kopytka jaglane



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *