Zupa pomidorowa z pesto
Czas na królową zup, faworyta niemal wszystkich dzieci –> ZUPĘ POMIDOROWĄ
Któż z nas nie lubi zupy pomidorowej. Większość z nas nie wyobraża sobie poniedziałku bez pomidorówki przygotowanej z niedzielnego rosołu. Wywar z dużej ilości warzyw podlany domowym koncentratem pomidorowym to samo zdrowie. My robimy ją trochę w inny sposób, ale właśnie tak przygotowana jest dla nas najsmaczniejsza. Taka zupa pomidorowa z pesto może powstać również z wczorajszego rosołu?
Składniki:
2,5 l wody
duża jarzynka (marchew, por, seler, pietruszka)
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki masła
mały jogurt naturalny
pesto zielone bazyliowe
liść laurowy
ząbek czosnku
ziele angielskie
sól
pieprz
łyżeczka curry
łyżeczka suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
Warzywa z jarzynki możemy obrać i pokroić w małą kostkę lub ugotować w całości. Dorzucamy liścia laurowego, ziele angielskie, ząbek czosnku i zagotowujemy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i dodajemy passatę. Na końcu przyprawiamy i zabielamy jogurtem. Podajemy z makaronem i łyżeczką pesto.