Krem z dyni dla leniwych

Krem z dyni dla leniwych

Składniki
1 kg dyni Hokkaido
cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
250 ml mleczka kokosowego
1,5 szklanki ciepłego bulionu warzywnego
2 cm świeżego startego imbiru
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
sól
pieprz

Sposób przygotowania
Dynie razem ze skórą kroimy na ok 5 cm paski. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy z łupiny, a cebulę kroimy na mniejsze cząstki. Wszystkie warzywa umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy delikatnie olejem i solimy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Przestygniętą dynie obieramy ze skóry i wrzucamy do blendera z resztą warzyw. Zalewamy bulionem, dolewamy mleczko i przyprawiamy. Blendujemy na krem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *