Zupa krem z dyni — przepis dla leniwych

Zupa krem z dyni — przepis dla leniwych

Zupa krem z dyni to wspaniałe jesienne danie, które sprawdzi się w każdej kuchni i zasmakuje każdemu. Zrób je więc sama i przekonaj się!

Zupa krem z dyni – składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 szklanki ciepłego bulionu warzywnego
  • 2 cm świeżego startego imbiru
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Na początek dynię razem ze skórą kroimy na ok. 5 cm paski. Później obieramy ziemniaki ze skóry i kroimy na ćwiartki. Następnie obieramy czosnek z łupiny, a cebulę kroimy na mniejsze cząstki. Wszystkie warzywa umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem polewamy delikatnie olejem i solimy. Następnie pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Przestygniętą dynie obieramy ze skóry i wrzucamy do blendera z resztą warzyw. Zalewamy bulionem, dolewamy mleczko i przyprawiamy. Na koniec blendujemy na krem.

Sprawdź inne nasze przepisy na pyszne obiady dla dzieci!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *