Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

Dynia działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.

Składniki
1 kg dyni hokkaido
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli

Sposób przygotowania
Dynie wydrążamy z miąższu i kroimy w niewielkie kawałki. Pieczemy 25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Następnie kawałki dyni obieramy ze skóry, wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie gładkie puree. Do przestudzonej masy dyniowej wrzucamy resztę składników i dokładnie ze sobą łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *