Zupa krem z awokado

Zupa krem z awokado

Delikatna kremowa zupa bogata w witaminy i zdrowe tłuszcze. Nadaje się również dla dzieci poniżej 12 miesiąca, pod warunkiem że nie usmażymy cebuli, a lekko ją poddusimy na wodzie. W wersji dla dorosłych polecam dodać pesto zielone i grzanki z chleba przyprawione na ostro.

 

Składniki

dwa dojrzałe awokado
dwie średnie cebulę
ząbek czosnek
0,5 litra wrzącej wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
olej
sól
pieprz
jogurt naturalny
czarnuszka, pesto (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praske i podsmażamy na oleju. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Podsmażoną cebulę i awokado przekładamy do blendera, dolewamy wrzącą wodę, sok z cytryny i blendujemy na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym, czarnuszką lub pesto. Można dorzucić grzanki, żeby zupa była bardziej treściwa. Pycha ?

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *