Pieczywo jaglane chrupkie

Pieczywo jaglane chrupkie

Zamiast mało wartościowych chrupek, słodkich przekąsek lub niezdrowych chipsów polecam pieczywo jaglane. Dla dzieci już w pełni uzębionych 🙂 Przechowujemy je w zamkniętym słoiku, inaczej grozi połamaniem zębów 🙂

Składniki

200 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g mąki gryczanej
pół szklanki wody
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oleju kokosowego bezwonnego
dowolne przyprawy (u nas wszelkie zioła)

Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ugotowaną kasze jaglaną blendujemy razem z olejem kokosowym. Mąkę gryczaną łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do nich zblendowaną kasze. Dolewamy wodę i przyprawiamy po swojemu. Wszystko razem dokładnie mieszamy . Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy na papier i rozprowadzamy na bardzo cienki placek. Pieczemy 30 minut. Kiedy pieczywo jest jeszcze ciepłe możemy pokroić w dowolny kształt. Po całkowitym ostygnięciu przechowujemy w zamkniętym słoiku.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *