Pulpeciki jaglano-szpinakowe. Jak je przygotować?

Pulpeciki jaglano-szpinakowe. Jak je przygotować?

Pulpeciki jaglano szpinakowe to doskonałe danie dla wegetarian w każdym wieku. Pomoże ono młodym smakoszom odkrywać nowe smaki!

Pulpeciki jaglano-szpinakowe – składniki

Pulpety:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szpinak mrożony w brykiecie
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy

  • puszka obranych pomidorów w puszce lub passata pomidorowa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem kilka minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Mrożony szpinak przekładamy na patelnie i odparowujemy, aż będzie suchy. Kasze i szpinak odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy ok. 5 minut.

Sos pomidorowy

Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i przyprawiamy. Gotujemy ok. 7 minut. Nasze pulpeciki jaglano szpinakowe są gotowe!

Sprawdź także przepis na pyszne kotleciki z selera!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *