Fasolka po bretońsku w wersji light

Fasolka po bretońsku w wersji light

Danie, które dziś Wam zaproponuję chodziło za moim mężem od kilku dni. Z racji tego, że kuchnia to moje królestwo dziś nadszedł ten długo wyczekiwany dzień przygotowałam na obiad fasolkę po bretońsku ?
Wersja light, zdecydowanie odchudzona, przyjazna dzieciom.

*500g fasoli 'Piękny Jaś'
*1 cebula
*1 pierś z kurczaka
*200 g wędzonej piersi z kurczaka lub indyka
*500 ml passaty pomidorowej
*3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
*2 ząbki czosnku
*5 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych
*sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

Przygotowanie:
Fasolkę należy moczyć w wodzie najlepiej całą noc. Wsypać do garnka i zalać wodą – 10cm ponad fasolkę.

Następnego dnia odcedzić i wlać około 1,5 litra świeżej wody, dodać łyżkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotować pod przykryciem około godzinę aż fasolka będzie miękka. Jeśli na koniec zostanie jeszcze dużo wody, odlać tak aby zostało tylko trochę na dnie.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć dodać przeciśnięty przez praske czosnek. Kurczaka w drobną kostkę przyprawić solą, pieprzem dodać do cebulki, następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka/indyka wędzonego, chwilę smażyć. Całość przełożyć do fasolki – pogotować 10 minut. Dodać pastę i koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, troszeczkę ostrej, łyżkę majeranku gotować jeszcze przez chwilę i już gotowe. ?

Smacznego ??

Obszar załączników



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *