Krakersy — dlaczego warto upiec je w domu?
Gdyby ktoś z Was zachodził w głowę i zastanawiał się, po co robić krakersy własnoręcznie, skoro można je kupić, to spieszę z wyjaśnieniami. Sprawdźcie tylko skład najpopularniejszych krakersów ze sklepu: mąka pszenna, olej rzepakowy, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, glukoza, jaja w proszku, emulgator: lecytyny
Domowe krakersy — składniki:
- 2 pełne szklanki mąki
- 100 g masła
- 100 g startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka cukru
- płaska łyżka soli himalajskiej
- jajko
- sezam, czarnuszka, kminek, mak
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy przez ok. 5 minut. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy nożem do pizzy małe prostokąty lub kwadraty. Jajko roztrzepujemy w osobnej misce i smarujemy rozwałkowane ciasto. Każdego krakersa z osobna nakłuwamy widelcem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 minut w zależności od grubości ciasta.
Sprawdź także inne przepisy na pyszne przekąski!