Krakersy

Krakersy

Gdyby ktoś z Was zachodził w głowe i zastanawiał się po co robić jak można kupić–>
Skład najpopularniejszych krakersów ze sklepu:
mąka pszenna, olej rzepakowy, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, glukoza, jaja w proszku, emulgator: lecytyny

Składniki potrzebne do zrobienia domowych krakersów
2 pełne szklanki mąki
100 g masła
100 g startego żółtego sera
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki wody
łyżeczka cukru
płaska łyżka soli himalajskiej
jajko
sezam, czarnuszka, kminek, mak

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy przez ok 5 minut. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy nożem do pizzy małe prostokąty lub kwadraty. Jajko rozstrzepujemy w osobnej misce i smarujemy rozwałkowane ciasto. Kazdego krakersa z osobna nakłuwamy widelcem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach ok 10 minut w zależności od grubości ciasta.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *