Pulpeciki jaglano-szpinakowe. Jak je przygotować?
Pulpeciki jaglano szpinakowe to doskonałe danie dla wegetarian w każdym wieku. Pomoże ono młodym smakoszom odkrywać nowe smaki!
Pulpeciki jaglano-szpinakowe – składniki
Pulpety:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- szpinak mrożony w brykiecie
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy
- puszka obranych pomidorów w puszce lub passata pomidorowa
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- suszona bazylia
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem kilka minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Mrożony szpinak przekładamy na patelnie i odparowujemy, aż będzie suchy. Kasze i szpinak odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy ok. 5 minut.
Sos pomidorowy
Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i przyprawiamy. Gotujemy ok. 7 minut. Nasze pulpeciki jaglano szpinakowe są gotowe!
Sprawdź także przepis na pyszne kotleciki z selera!