Pierogi czekoladowe

Pierogi czekoladowe

Takie pierogi możemy przygotować z kremowym białym serkiem i kawałkami czekolady lub samymi owocami takimi jak truskawki czy maliny. Ja akurat miałam jagody, które połączyłam z kaszą jaglaną. Farsz wyszedł dosyć kwaskowaty, dlatego można go nieco dosłodzić. Pierogi podajemy z jogurtem lub słodkim sosem owocowym.

Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej
3 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego lub masła
0,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki kakao
Farsz
100 g suchej kaszy jaglanej
200 g jagód

Sposób przygotowania
Ciasto
Kakao i mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski. Wodę i olej podgrzewamy chwilę w rondelku i dolewamy do mąki. Mieszamy ciasto łyżką, aż wszystko się zawiąże. Przekładamy na stolnice i wyrabiamy kilka minut. Rozwałkowujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Farsz
Kasze jaglaną przelewamy kilka minut pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestygniętą kaszę łączymy z jagodami.

Na każde wycięte kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy po kilka pierogów. Gotujemy ok 3 minuty od czasu wypłynięcia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *