Pasztet z cukinii — przepisy dla dzieci
Pasztet z cukinii może być zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego pasztetu, ponieważ cukinia jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy A i C oraz błonnik. Ponadto cukinia ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Pasztet z cukinii może być również dobrą opcją dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki
Co będzie Ci potrzebne:
- 400 g startej na dużych oczkach cukinii bez pestek,
- 1 starta marchew,
- duża cebula posiekana,
- 1 papryka posiekana,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 4 jajka,
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
- łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka domowej wegety,
- sól, pieprz.
Pasztet z cukinii — sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Formę smarujemy wewnątrz olejem. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i przekładamy do foremki. Pieczemy przez około 1 godzinę. Smacznego !
Sprawdź także przepis na pyszne leczo!