Leczo

Leczo

Leczo przygotowałam z warzyw zebranych z ogródka od koleżanki. Danie proste, jednogarnkowe poleca się na obiad. Głównym składnikiem jest cukinia oraz papryka. Oba warzywa zawierają wiele cennych witamin i minerałów,a papryka to witaminowa rekordzistka. Ma w sobie taką zawartość witaminy C, że nie dorównuje jej nawet cytryna, a co ważne podczas obróbki termicznej traci jej mniej niż inne warzywa i owoce. Każde zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, wapń potas i żelazo.
To kiedy zrobicie leczo na obiad? 🙂

Składniki:

*2 średnie cukinie
*1 pierś z kurczaka
*1 duża cebula
*1 papryka
*2 ząbki czosnku
*3 pomidory
*250 g pieczarek
*sól, pieprz, papryka słodka
*1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z oliwą do zeszklenia. Kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą dodajemy do cebuli. Następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinie obieramy, pokrojoną w kostkę przekładamy do garnka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, pomidory -można sparzyć i obrać- wszystko kroimy w kostkę dorzucamy wraz z pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, gotujemy około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Można także dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Gotowe ?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *