Leczo — smaczne, zdrowe i proste!
Leczo przygotowałam z warzyw zebranych z ogródka od koleżanki. Danie proste, jednogarnkowe poleca się na obiad. Głównym składnikiem jest cukinia oraz papryka. Oba warzywa zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a papryka to witaminowa rekordzistka. Ma w sobie taką zawartość witaminy C, że nie dorównuje jej nawet cytryna, a co ważne podczas obróbki termicznej traci jej mniej niż inne warzywa i owoce. Każde zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, wapń potas i żelazo.
To kiedy zrobicie leczo na obiad?
Leczo – potrzebne składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 pierś z kurczaka
- duża cebula
- papryka
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz, papryka słodka
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z oliwą do zeszklenia. Kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą dodajemy do cebuli. Następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinie obieramy, pokrojoną w kostkę przekładamy do garnka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, pomidory -można sparzyć i obrać- wszystko kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, gotujemy około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Można także dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Gotowe! Sprawdź inne pyszne przepisy!