Makaron recyklingowy

Makaron recyklingowy

Składniki
Niezbędne składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to cebula i 2-3 ząbki czosnku. Cała reszta to pozostałości z lodówki i mrożona mieszanka warzyw. Moje resztki to oliwki, suszone pomidory, papryka, pomidory koktajlowe,ziarna słonecznika i 4 łyżki soczewicy z puszki. Do tego dania możemy wykorzystać również kawałki wędlin, serów, mięsa, dosłownie wszystko co pasuje do makaronu 🙂

Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron/rzepakowym. Kiedy cebula zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek. Dodajemy mrożone warzywa i podduszamy ok 10 minut. Pod koniec wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, ziarna, strączki i dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą himalajską, pieprzem, curry i ulubionymi ziołami – u nas prowansalskie. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy z gorącymi warzywami. W tym samym czasie gotujemy makaron tagiatelle. Wszystko razem wrzucamy do jednego garnka i mieszamy ze sobą. Szybko, oszczędnie i zdrowo 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *