Makaron recyklingowy

Makaron recyklingowy

„Makaron recyklingowy” to danie z makaronem, które pozwoli Wam wykorzystać zawartość lodówek i sprawi, że nic się nie zmarnuje!

Makaron — składniki

Niezbędne składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to cebula i 2-3 ząbki czosnku. Cała reszta to pozostałości z lodówki i mrożona mieszanka warzyw. Moje resztki to oliwki, suszone pomidory, papryka, pomidory koktajlowe, ziarna słonecznika i 4 łyżki soczewicy z puszki. Do tego dania możemy wykorzystać również kawałki wędlin, serów, mięsa, dosłownie wszystko, co pasuje do makaronu 🙂

Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron/rzepakowym. Kiedy cebula zrobi się szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożone warzywa i podduszamy ok. 10 minut. Pod koniec wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, ziarna, strączki i dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą himalajską, pieprzem, curry i ulubionymi ziołami — u nas prowansalskie. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy z gorącymi warzywami. W tym samym czasie gotujemy makaron tagliatelle. Wszystko razem wrzucamy do jednego garnka i mieszamy ze sobą. Szybko, oszczędnie i zdrowo 😉

Sprawdź także inne przepisy na dania z makaronem!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *