Pasztet z cukinii — przepisy dla dzieci

Pasztet z cukinii — przepisy dla dzieci

Pasztet z cukinii może być zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego pasztetu, ponieważ cukinia jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy A i C oraz błonnik. Ponadto cukinia ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Pasztet z cukinii może być również dobrą opcją dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki

Co będzie Ci potrzebne:

  • 400 g startej na dużych oczkach cukinii bez pestek,
  • 1 starta marchew,
  • duża cebula posiekana,
  • 1 papryka posiekana,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 4 jajka,
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka domowej wegety,
  • sól, pieprz.

Pasztet z cukinii — sposób przygotowania

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Formę smarujemy wewnątrz olejem. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i przekładamy do foremki. Pieczemy przez około 1 godzinę. Smacznego !

Sprawdź także przepis na pyszne leczo!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *