Domowe bułki do hamburgerów
Najlepsze bułki do hamburgerów ! Przypominają te ze sklepu, ale są o wiele smaczniejsze, a przede wszystkim o wiele zdrowsze !
Składniki
500 g mąki pszennej
szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
dwie duże łyżki miodu
dwie duże łyżki masła
płaska łyżka soli
sezam
Sposób przygotowania
Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy drożdże, cukier i delikatnie podgrzewamy. Kiedy mleko będzie już ciepłe wyłączamy gaz. Dodajemy masło, miód i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Mąkę przesypujemy do większej miski, dodajemy sól i zalewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy ciasto w misce kilka minut i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na sześć równych części i formujemy bułeczki. Polecam zrobić bardzo płaskie, ponieważ w piekarniku podwoją swoją objętość. Wierzch bułek smarujemy mlekiem i posypujemy obficie sezamem. Pieczemy 30 minut. Z tego samego przepisu możemy przygotować bułki do hot-dogów