Frittata na parze

Frittata na parze
Frittata to danie bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Lista składników jest dowolna, dlatego za każdym razem może smakować inaczej. Robiona na parze jest niezwykle puszysta i delikatna. Można podawać ją również na zimno.
Składniki
Masa jajeczna
4 jajka
2 łyżki mleka
pół kostki sera feta lub 3 łyżki sera żółtego
Dodatki
50 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
pomidor
Można dodać też paprykę, oliwki, wędlinę, kukurydze, ugotowaną marchewkę lub brokuły
Sposób przygotowania
Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. Dopasowujemy do niego papier do pieczenia, zgniatamy i moczymy pod wodą. Mocno odciskamy z wody i wykładamy nim naczynie. Szpinak podsmażamy z czosnkiem, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i podsmażamy kilka minut, aż odparują wodę. Jajka mieszamy z mlekiem i pokrojonym w kostkę serem feta. Możemy dodać ulubione zioła i przyprawić po swojemu. Przygotowane dodatki łączymy z masą jajeczną i wlewamy do naczynia. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut.

 



1 komentarze “Frittata na parze”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *