Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Delikatne i puszyste bułki maślane, których przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie wam nie więcej niż 35 min. Wierzch bułek polecam posypać dowolną posypką np. makiem, czarnuszką, sezamem lub słonecznikiem. Do ciasta również możemy dodać ziarna lub ulubione zioła.

Składniki
500 g mąki pszennej (można kombinować też z innymi)
1,5 szklanki mleka
40 g drożdży
5 łyżek oleju
łyżka miodu
łyżeczka soli

Sposób przygotowania
Mleko, drożdże i miód lekko podgrzewamy w rondelku. Roztwór musi być delikatnie ciepły, a drożdże idealnie rozpuszczone. Mąkę przekładamy do dużej miski i mieszamy z dowolnymi przyprawami lub ziarnami. Mleko dolewamy do mąki i dokładnie mieszamy łyżką. Kiedy ciasto już się zawiąże przekładamy je na stolnice i kilka minut ugniatamy. Przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dzielimy na kilka równych części i formujemy bułeczki. Każdą bułkę moczymy delikatnie z wierzchu wodą i posypujemy dowolnymi nasionami. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut.



1 komentarze “Bułeczki śniadaniowe”

  • Musiałam dodać znacznie więcej maki bo ciasto było bardzo oleiste …. Jak się bułki upieka sam znać czy wyszły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *