Krem ze świeżych pomidorów

Krem ze świeżych pomidorów

Pomidory w warzywniakach są coraz smaczniejsze. Nie jest to jeszcze szczyt sezonu, ale na zupę na pewno się nadają.  Taki krem łatwo przekształcić na sos pomidorowy do spaghetti. Wystarczy zagęścić lekko mąką i dodać mięso.

Składniki

5 średnich pomidorów malinowych

2 ząbki czosnku

cebula

łyżka masła

olej

łyżka suszonej bazylii

2 szklanki wrzącej wody lub bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praske i dorzucamy do cebuli. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnie chwilę podsmażamy z czosnkiem i cebulą. Dodajemy łyżkę masła i przyprawiamy łyżką bazylii, solą, pieprzem. Całość przekładamy do blendera, dolewamy bulion i miksujemy na krem. Możemy podawać z grzankami lub jogurtem. Smacznego!



4 komentarze “Krem ze świeżych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *