Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

Składniki
450 g różyczek z brokuła świeżych lub mrożonych
cebula
2 ząbki czosnku
2 niewielkie marchewki
2 małe ziemniaki
łyżka masła
olej do smażenia
sól
pieprz
domowa wegeta

Sposób przygotowania
Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praske czosnkiem podsmażamy na oleju. Ziemniaki, marchewkę i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli i czosnku. Dodajemy masło i przyprawiamy domową wegetą. Smażymy ok 15 minut co jakiś czas podlewając wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dolewamy dwie szklanki gorącej wody i blendujemy na gładko. Jeżeli zupa będzie na gęsta dodajemy więcej wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z grzankami.

Grzanki
4 kromki chleba kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i przyprawiamy według uznania np. czosnkiem, papryką słodką lub ziołami prowansalskimi. Grzanki smażymy do czasu, aż będą chrupkie. Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *