Spaghetti z pieczonymi kulkami z soczewicy

Spaghetti z pieczonymi kulkami z soczewicy

Składniki odżywcze zawarte w nasionach soczewicy są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Soczewice można podawać dzieciom już po 6 miesiącu. Jest pozbawiona tłuszczu, dlatego podczas przygotowania posiłków warto dodać tłuszcz roślinny lub zwierzęcy. Dostarcza wiele składników; wapnia, fosforu, karotenu, żelaza, cenne witaminy B1, B2, PP oraz C.

Składniki
Kulki z soczewicy
200 g soczewicy czerwonej
100 g kaszy jaglanej
2 jajka
cebula
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
Sos pomidorowy
cebula
2 kartoniki pomidorów krojonych
2 łyżki masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Kulki z soczewicy
Soczewice i kasze jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja ugotowałam wszystko razem). Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, przyprawiamy i formujemy malutkie kulki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
Sos
Cebulę kroimy w mała kostkę i podsmażamy na oleju. Zalewamy pomidorami i dodajemy masło. Zagotowujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *