Serek topiony

Serek topiony

Częstymi składnikami serków topionych ze sklepu są tłuszcze utwardzone, szereg emulgatorów i oczywiście sól. Dlatego zachęcam do zrobienia samemu takiego serka. Przepis jest naprawdę szybki i prosty, a efekt końcowy zaskakujący.

Składniki
200 g sera białego półtłustego
1 żółtko
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżeczka masła
Sól, pieprz

Sposób przygotowania
Twaróg kruszymy i przekładamy do rondelka. Dodajemy żółtko, sodę, masło i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, serek łatwo się przypala.
Po kilku minutach serek zrobi się płynny i gładki, wtedy możemy przyprawić. Do takiej masy serowej, jeszcze gorącej możemy dodać zioła, czosnek, pastę pomidorowa itd. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jest naprawdę pyszny

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *