Roladki ze szpinakiem — przepis na pyszny obiad
Roladki ze szpinakiem można podawać jako danie główne z sosem lub na zimno jako wędlinę na kanapki. Obie wersje są bardzo smaczne.
Roladki ze szpinakiem — składniki
- 6 plastrów schabu
- 450 g szpinaku mrożonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g masła
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- domowa wegeta
Sposób przygotowania
Najpierw schabowe rozbijamy na kotlety i oprószamy przyprawami. Następnie szpinak rozmrażamy na patelni do czasu, aż odparuje wodę. Później dodajemy ząbek czosnku, masło, jogurt i podsmażamy 10 minut. Przyprawiany do smaku. Następnie jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu i wlewamy do szpinaku. Podsmażamy ok. 3 minut, cały czas mieszając. Farsz powinien być dosyć gęsty. Każdy plaster schabu smarujemy szpinakiem i zwijamy w roladkę. Następnie przygotowujemy mąkę, jajko, bułkę tartą i w tej samej kolejności obtaczamy przygotowane roladki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na koniec dodajemy łyżkę masła i podduszamy pod przykryciem ok. 15 minut.
Sprawdź także inne nasze przepisy na obiady dla dzieci!