Placuszki z serka wiejskiego na słodko
Delikatne i pożywne placuszki z serka wiejskiego. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo szybko znikają z talerza, dlatego polecam zrobić od razu dwie porcje 😉
Przepis na ok 10 sztuk
Składniki
Serek wiejski razem ze śmietanką 200 g
2 jajka
4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
Pół startego jabłka
Pół łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka dodajemy do serka razem z resztą składników i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i całość delikatnie mieszamy. Smażymy na oleju kokosowym. Podajemy z konfiturami lub musem owocowym. W przepisie nie ma cukru, ale jak ktoś lubi to można dosłodzić ciasto 😉