Pasztet jaglany

Pasztet jaglany

Niewiele różni się w smaku od pasztetu mięsnego, a moim zdaniem jest o wiele zdrowszy. Dla dzieci poniżej 12 miesiąca wystarczy usunąć pieczarki i zastąpić większą ilością warzyw.

Pasztet jaglany

Składniki
500 g ugotowanej kaszy jaglanej
warzywa gotowane (u mnie pozostałości z zupy; pół selera, dwie marchewki, pietruszka)
500 g pieczarek
3 ząbki czosnku
cebula
3 jajka
sól
pieprz
domowa wegeta 

Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
Cebulę z pieczarkami kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowaną kaszę wraz z warzywami i pieczarkami przekładamy do blendera i miksujemy.
Zanim dodamy jajka możemy pasztet próbować i doprawić według wieku dziecka. Na końcu wbijamy 3 jajka i blendujeny na gładko. Keksówkę 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej powstałą masę. Pieczemy ok 40 min bez termoobiegu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *