Pulpeciki z dorsza w sosie jogurtowym curry

Pulpeciki z dorsza w sosie jogurtowym curry

Przyprawy w potrawach odgrywają bardzo ważną rolę, nie tylko poprawiają smak, ale większość z nich ma właściwości lecznicze.  Zastanawialiście się kiedyś po co do zup dodaje się np liścia laurowego lub ziele angielskie ?  Jedno i drugie łagodzi choroby układu oddechowego. Warto przy komponowaniu potraw zwrócić uwagę na obecny stan zdrowia naszych dzieci i dorzucić coś co poprawi funkcjonowanie organizmu. Dla nas numerem jeden jest curry, podobno jedna z najzdrowszych przypraw świata. Curry jest mieszanką kilku przypraw tj kurkuma – wykazuje działanie przeciwzapalne, kumin – przeciwnowotworowy, chili – pobudza metabolizm, cynamon – pomaga w chorobach wirusowych, imbir – pomaga w niestrawności, kolendra – przeciwbakteryjna. Dlatego nie bójmy się przypraw, ale stosujmy je z głową.

Składniki
Filet z dorsza
Dwie łyżki bułki tartej
Mała cebula
Jajko
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz

Sos
Mała cebula
Łyżeczka curry
Łyżka masła
200 ml jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania
Rybę mielimy maszynką do mięsa lub siekamy w malakserze. Cebulę kroimy w mała kostkę i z resztą składników dodajemy do zmielonej ryby. Przyprawiamy według uznania. Formujemy małe pulpeciki i gotujemy na parze ok 25 minut.

Sos
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Kiedy cebula już się lekko zrumieni dodajemy masło i wszystko zalewamy jogurtem. Po kilku minutach sos jest gotowy. Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *