Pizza na razowym spodzie
Wasze dzieci lubią pizze? U nas gości często, ale w wersji zdrowszej, dzięki temu nie mam wyrzutów sumienia 😀 Pizza jest doskonałą potrawą w której można przemycić mnóstwo witamin. Dodatki mogą być przeróżne od mięsa przez owoce po wszelakie warzywa. Do sosów można dodawać pestki słonecznika, dyni czy zioła. My ostatnio zakochaliśmy się właśnie w tej, na razowym spodzie posypanej pestkami słonecznika i udekorowanej pietruszką.
Pizza na razowym spodzie
Proporcje na dwie bardzo cienkie pizze
Składniki
250 g mąki razowej
5g suchych drożdży
150 g wody
Pół łyżeczki cukru
Łyżeczka soli
Składniki do wyboru jak kto lubi, u nas mozzarella, papryka, jajka przepiórcze, pestki słonecznika i pietruszka. Sos na pizze to pomidory krojone z kartonika zmieszane z czosnkiem i oregano.
Sposób przygotowania
Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dosypujemy powoli mąkę,sól i wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 250 stopni. Smacznego !
Super przepis. Na pewno skorzystam!:)