Pieczone bataty z mozzarellą

Bataty inaczej znane jako słodkie ziemniaki, zawierają dużo żelaza, potasu i są bogate w minerały. Dzieci z reguły za nimi przepadają ze względu na ich słodki smak. Można z nich wyczarować wiele dań, a nawet deserów. Ja postanowiłam zrobić z nich coś prostego, a zarazem pysznego, tak jak lubię najbardziej 😉?
Pieczone bataty z mozzarella
Składniki
1 spory batat
2 mozzarelle
100 g oliwek
pestki dyni i słonecznika
oliwa
tymianek
ząbek czosnku przeciśnięty przez praske
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bataty dokładnie szorujemy i kroimy w równej grubości talarki. Układamy na blasze, polewamy oliwą i nacieramy równomiernie przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach, kiedy bataty są już miękkie wyciągamy blachę z piekarnika i układamy mozzarelle z oliwkami na każdym ziemniaku. Zapiekamy jeszcze 10 minut w piekarniku. Na końcu prażymy dynie i słonecznik na suchej patelni i posypujemy mozzarelle. Smacznego 😀