Pieczone donaty

Pieczone donaty

Składniki
szklanka mleka kokosowego lub krowiego
3 łyżki masła lub oleju kokosowego
pół szklanki cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży

Polewa
Olej kokosowy lub masło
Wiórki kokosowe, cynamon, cukier

Sposób przygotowania
Mleko z drożdżami lekko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło i łyżeczkę cukru. Wbijamy dwa jajka. Mąkę mieszamy z cukrem,solą i dodajemy powstały roztwór z mleka. Ciasto nie może się kleić. Zostawiamy w misce na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy szklanką kółka, a w nich mniejsze, tworząc kształt donata. Gotowe pączki układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok 40 min. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 15 min. Olej kokosowy lub masło rozpuszczamy w rondelku, każdego pączka moczymy w oleju i posypujemy dowolna posypką np. wiórkami kokosowymi, cynamonem, cukrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *