Muffinki bananowe

Muffinki bananowe

Składniki
2 duże dojrzałe banany
szklanka mąki
2 jajka
6 łyżek oleju kokosowego lub pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
dwie łyżki żurawiny lub orzechów włoskich posiekanych łyżka nasion chia opcjonalnie

Sposób przygotowania
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Banany rozgniatamy widelcem, dorzucamy do nich nasiona chia i żurawine. Olej ubijamy z jajkami ok 5 minut. Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Banany z żurawiną dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy foremki na muffinki i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut.

Polewa czekoladowa
3 łyżki oleju kokosowego lub masła
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao

Olej lub masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia i dosładzamy miodem. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Muffinki polewamy czekoladą i odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia. Smacznego! 😉



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *