Kruche ciasteczka owsiane
Takie ciasteczka spokojnie zastąpią drugie śniadanie dla naszych dzieci. Świetnie sprawdzą się też na wyjeździe jako przekąska ;). Cukier można zredukować większą ilością żurawiny lub daktyli.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
3 szklanki płatków owsianych
2 jajka
100 g masła
100 g oleju kokosowego
100 g cukru lub ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki ; żurawina, pestki dyni, pestki słonecznika, ziarna ekspandowane
Sposób przygotowania
Masło i olej kokosowy ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i dalej miksujemy. Na końcu wsypujemy płatki owsiane ,wybrane dodatki i mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy niewielkie kulki i je rozgniatamy. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
A ile jaj? Nie jest napisane 🙂
Przepraszam nie napisałam 🙁 Przepis dodawałam w biegu i dziekuję za czujność, bo zapomniałam też o płatkach owsianych ;o