Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków

Pieczone buraki mają zupełnie inny smak od tych gotowanych. Przygotowane w ten sposób zachowują więcej witamin. Oczywiście pieczenie dwie godziny tylko trzech buraków nie jest ekonomiczne, dlatego najlepiej upiec hurtem znacznie więcej.  Można przygotować z nich mnóstwo zdrowych dań tj sałatki, pasty do chleba, carapccio czy nawet hummus:) Przechowujemy je ok 3 dni w lodówce.

Składniki
3 duże buraki
3 średnie cebulę
2 duże ząbki czosnku lub 4 małe
250 ml gorącej wody lub bulionu drobiowego
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sól, pieprz
Jogurt naturalny

Sposób przygotowania
Buraki kroimy na pół i nie obrane układamy na blasze wyłożonej papierem. Można je upiec także w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, co skróci znacznie czas pieczenia. Każdego buraka nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika na dwie godziny 180 stopni.
Cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Przekładamy do większego garnka, dodajemy upieczone buraki obrane ze skórki, sok z cytryny i czosnek. Wszytko blendujemy na gładka masę. Dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą, pieprzem. Na talerzu dodajemy jogurt naturalny. Gotowe! Pyszna i zdrowa zupka.

 

 



1 komentarze “Krem z pieczonych buraków”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *