Krem z pieczonych buraków

Pieczone buraki mają zupełnie inny smak od tych gotowanych. Przygotowane w ten sposób zachowują więcej witamin. Oczywiście pieczenie dwie godziny tylko trzech buraków nie jest ekonomiczne, dlatego najlepiej upiec hurtem znacznie więcej. Można przygotować z nich mnóstwo zdrowych dań tj sałatki, pasty do chleba, carapccio czy nawet hummus:) Przechowujemy je ok 3 dni w lodówce.
Składniki
3 duże buraki
3 średnie cebulę
2 duże ząbki czosnku lub 4 małe
250 ml gorącej wody lub bulionu drobiowego
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sól, pieprz
Jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Buraki kroimy na pół i nie obrane układamy na blasze wyłożonej papierem. Można je upiec także w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, co skróci znacznie czas pieczenia. Każdego buraka nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika na dwie godziny 180 stopni.
Cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Przekładamy do większego garnka, dodajemy upieczone buraki obrane ze skórki, sok z cytryny i czosnek. Wszytko blendujemy na gładka masę. Dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą, pieprzem. Na talerzu dodajemy jogurt naturalny. Gotowe! Pyszna i zdrowa zupka.
Czy upieczone buraki można zamrozić?