Zupa krem z papryki

Zupa krem z papryki

Składniki
1 kg papryki
5 ząbków czosnku
cebula
0,5 l gorącego bulionu
sól
pieprz
suszony tymianek
jogurt naturalny

Sposób przygotowania
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy gniazdo nasienne. Cebulę kroimy na pół, czosnek obieramy z łupiny. Wszystkie warzywa układamy na blasze, polewamy oliwą i doprawiamy tymiankiem. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy warzywa do przestygnięcia. Paprykę obieramy ze skóry i wrzucamy do garnka razem z resztą warzyw i bulionem. Doprawiamy do smaku i blendujemy na krem. Można podać z jogurtem naturalnym i grzankami.



2 komentarze “Zupa krem z papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *