Kopytka jaglane

Kopytka jaglane

W smaku bardzo podobne do tych klasycznych. Takie kopytka podajemy z masełkiem, cebulką, domową wegetą lub sosem. Smacznego 😉

Składniki
Pół kg ziemniaków
Pół szklanki kaszy jaglanej
Mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kasze przesypujemy na sitko, przelewamy wodą kilka minut i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kasza i ziemniaki po ugotowaniu muszą dobrze przestygnąć. Wstawiamy na kuchenkę garnek z osoloną wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy z łupinek, przekładamy razem z kaszą do miski i dokładnie ugniatamy. Ciasto w misce dzielimy nożem na 4 równe części, jedną część wykładamy na pozostałe ziemniaki i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mąki powinno być tyle aby była równa z ziemniakami. Ciasto przekładamy na stolnice, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Dzielimy na trzy części, formujemy wałek, spłaszczamy i tniemy na ukos na małe kawałki. Gotujemy ok 2 minut od wpłynięcia i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *