Kopytka jaglane

Kopytka jaglane

W smaku bardzo podobne do tych klasycznych. Takie kopytka podajemy z mase艂kiem, cebulk膮, domow膮 weget膮 lub sosem. Smacznego 馃槈

Sk艂adniki
P贸艂 kg ziemniak贸w
P贸艂 szklanki kaszy jaglanej
M膮ka ziemniaczana

Spos贸b przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kasze przesypujemy na sitko, przelewamy wod膮 kilka minut i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kasza i ziemniaki po ugotowaniu musz膮 dobrze przestygn膮膰. Wstawiamy na kuchenk臋 garnek z osolon膮 wod膮 i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy z 艂upinek, przek艂adamy razem z kasz膮 do miski i dok艂adnie ugniatamy. Ciasto w misce dzielimy no偶em na 4 r贸wne cz臋艣ci, jedn膮 cz臋艣膰 wyk艂adamy na pozosta艂e ziemniaki i w to miejsce wsypujemy m膮k臋 ziemniaczan膮 – m膮ki powinno by膰 tyle aby by艂a r贸wna z ziemniakami. Ciasto przek艂adamy na stolnice, podsypujemy m膮k膮 i wyrabiamy. Dzielimy na trzy cz臋艣ci, formujemy wa艂ek, sp艂aszczamy i tniemy na ukos na ma艂e kawa艂ki. Gotujemy ok 2 minut od wp艂yni臋cia i wyci膮gamy 艂y偶k膮 cedzakow膮 na talerz.



Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *