Farsz na pierogi lub krokiety bez grzybów leśnych
Uwielbiamy pierogi z każdym farszem. Jednak farsz na pierogi z kapustą i grzybami kojarzy się wyjątkowo i pomimo tego, że jest przeznaczony na święta gości u nas przynajmniej dwa razy w miesiącu. Oczywiście odkąd jest z nami Szymon, odpuszczamy grzyby na kilka kolejnych lat i zamieniamy na pieczarki.
Przypominam, że spożycie grzybów przez małe dzieci może wywołać silne zatrucia, niestrawność i bezsenność. Dlatego lepiej nie ryzykować. Wiek, w którym dziecko może zacząć jeść grzyby, określamy na 7-10 lat, kiedy układ trawienny jest już w pełni rozwinięty. Pieczarki możemy podawać dziecku już po 12 miesiącu.
Farsz na pierogi — składniki
- 500 g kapusty kiszonej — dobrej jakości
- 500 g pieczarek
- marchewka
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną przelewamy wodą kilka razy. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 30 minut. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy do miękkości obrane, pokrojone w kostkę pieczarki i marchewkę. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Wszystkie składniki przekładamy na patelnie, dodajemy masło, przyprawy i podsmażamy ok. 5 minut. Farsz możemy przepuścić przez maszynkę, drobno posiekać lub przełożyć do malaksera i chwilę zmiksować. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Farsz na pierogi może puścić wodę, dlatego po zmiksowaniu przekładamy na gęste sitko. Kapustę, pieczarki i marchew możemy ugotować w specjalnym garnku z nadstawką do gotowania na parze. Wtedy kapustę zalewamy wodą i nakładamy sitko, na którym umieszczamy marchew oraz pieczarki.
Sprawdź także inne przepisy na pyszne obiady dla dzieci!