Domowe płatki (granola)
Płatki dla dzieci to żyła złota dla producentów. Stanowią, aż połowę wszystkich płatków kupowanych w Polsce. Są przetworzone przemysłowo co znaczy, że są w większości pozbawione wartości odżywczych. Pamiętajmy, że im krótsza droga żywności z pola na stół, tym zdrowiej. Płatki czekoladowe, miodowe i inne mają więcej kalorii niż pizza czy hamburger. Niektóre mają w swoim składzie nawet 7 łyżeczek cukru na 100 g. Alternatywą dla nich są płatki owsiane, pełne witamin, minerałów, błonnika itd. Dzisiaj na ich bazie przygotowałam zdrowe musli – granole. W pierwotnej postaci nadaje się dla starszych dzieci, ale wystarczy ją zmiksować w malakserze lub blenderze kielichowym i można dodawać do jogurtu czy mleka też mniejszym maluchom.
Składniki
500 g płatków owsianych
Szklanka soku jabłkowego świeżego
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Łyżeczka cynamonu
4 łyżki oleju
Po pół szklanki ulubionych bakalii: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki, migdały, pestki słonecznika itd
Sposób przygotowania
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Do rondelka wlewamy sok, miód i dosypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia miodu. Płatki, olej, bakalie ( bez żurawiny i rodzynek) wsypujemy do dużej miski, zalewamy przygotowanym sokiem i dokładnie mieszamy. Blachę wykladamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej granole. Wkładamy do piekarnika na 40 min, co jakiś czas mieszając. Musi być przyrumieniona, ale nie spalona. Po upieczeniu łączymy musli z żurawiną i pozostawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika. Przechowujemy ok 3-4 tygodni w suchym miejscu.