Domowy kubuś

Domowy kubuś

Uwielbiam ten przepis choćby z tego względu, że można zrobić za jednym zamachem spory zapas. Oczywiście najlepiej wszystko przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową, ale soki przecierowe zawierają cenny miąższ i są bardziej syte.

Składniki
1 l wody
3-4 duże marchewki
5 jabłek
Banan
Sok wyciśnięty z trzech cytryn
2 łyżki cukru brązowego – niekoniecznie

Sposób przygotowania
Owoce, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Najpierw wrzucamy do garnka marchew i dolewamy 500 ml wody. Gotujemy ok 10 min pod przykryciem. Następnie dodajemy jabłka, banana, cukier i sok z cytryny. Wszystko zalewamy pozostałą ilością wody i gotujemy 15 minut. Na końcu powstały kompot blendujemy na gładko. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce max tydzień.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *