Domowa wegeta

Domowa wegeta

O tym, że wegeta ze sklepu ma ma glutaminian sodu i mnóstwo soli chyba każdy wie. Taka przyprawa narobi więcej szkody niż pożytku, dlatego najlepiej zrobić ją samemu.

Przepis;

Suszone Warzywa (ja kupuje w Carrefourze na stoisku warzywnym ok 11 zl za kg)
2 łyżki kurkumy
2 łyżki lubczyku
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki suszonej pietruszki
Łyżka suszonego czosnku
Pieprz

Kompozycja jest dowolna zależy kto co lubi. Można dodać również ziele angielskie, suszone grzyby, suszonego oregano lub bazylie.

1 wersja
Składniki mieszamy i przesypujemy do suchego pojemnika.
2 wersja
Blendujemy Suszone Warzywa i mieszamy z resztą przypraw
3 wersja
Dla osób , które posiadają malakser czy inne urzyrządzenie;
wsypujemy wszystko razem do pojemnika i miksujemy na największych obrotach.

Jeżeli mamy dostęp do warzyw ekologicznych polecam samemu je ususzyć w specjalnej suszarce lub piekarniku.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *