Brownie jaglane

Brownie jaglane

Kasza jaglana sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka. Jest wolna od glutenu, dlatego może być podawana już w szóstym-siódmym miesiącu życia dzieci karmionych piersią. Małym dzieciom można ugotować z kaszy kleik. Jest niezastąpiona przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki temu, że usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, można liczyć, że pozwoli szybciej pozbyć się śluzu, a wraz z nim kaszlu czy kataru. Zmniejsza łaknienie na słodycze. Za sprawą rzadko występującej w produktach spożywczych krzemionki poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Składniki
130 g suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki gorzkiego kakao
2 jajka
60 g roztopionego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotoania
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Blachę 20×20 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej zblendowaną masę. Pieczemy 1h w 180 stopniach. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, kroimy na niewielkie kawałki.

źródło

Kasza jaglana – sposób na odporność u dzieci



9 komentarze “Brownie jaglane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *