Batoniki z kaszy jaglanej

Batoniki z kaszy jaglanej

Ekspandowanie to proces uszlachetniania nasion zbóż. Polega na tym, że całe ziarno potraktowane jest gorącą parą pod wysokim ciśnieniem. Bez użycia substancji chemicznych! Produkty ekspandowane nie wymagają obróbki chemicznej i są gotowe do spożycia po otwarciu opakowania. Można je dodawać do jogurtu, sałatek, ciasteczek, placuszków lub jako dodatek zagęszczający wszelkie potrawy.

Kasze jaglaną ekspandowaną i inne tego typu ziarna znajdziecie –>TUTAJ

Składniki

3 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

3 łyżki masła

3 łyżki kakao

3 łyżki miodu lub innego słodu

Sposób przygotowania

Olej ,masło i kakao podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Kasze jaglaną przesypujemy do miski i zalewamy rozpuszczonym masłem. Dosładzamy do smaku i mieszamy dokładnie łyżką. Masę przekładamy do dowolnego pojemnika i równo rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Kiedy masa jest już twarda możemy wykroić dowolnej wielkości batoniki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *