Batoniki dwuskładnikowe

Batoniki dwuskładnikowe

Proste batoniki z daktyli to świetna alternatywa dla niezdrowych sklepowych słodyczy. Skład batonów dostępnych w sklepach to przede wszystkim rafinowany cukier, który nadaje im słodki smak, ale niekorzystnie działa na organizm, powodując obniżenie odporności, utratę witaminy B1, a także ubytek wapnia. Nadmiar cukru jest przyczyną powstawania cukrzycy, otyłości oraz próchnicy. W składzie pospolitych batonów znajdują się także tłuszcze utwardzone, które podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, obniżając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu (HDL). Przyczynia się to do rozwoju chorób układu krążenia tj.: miażdżycy, nadciśnienia, a także cukrzycy. W słodkich batonach znaleźć można również dużą ilość soli. Jej nadmiar powoduje nadciśnienie, problemy z tarczycą i nerkami. Do szkodliwych związków występujących w batonach zaliczamy także konserwanty, np. substancje spulchniające- wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu oraz wzmacniacze smaku. Substancje te nie są typowymi składnikami żywności i są pozbawione wartości odżywczej. Ich zadaniem jest przedłużenie trwałości oraz poprawa cech organoleptycznych produktu. Ich nadmiar w organizmie może powodować alergie, migreny, zawroty głowy. Konserwanty wykazują także działanie rakotwórcze, negatywnie wpływają na układ pokarmowy oraz mogą uszkodzić kod genetyczny. Do najbardziej niebezpiecznych należy benzoesan sodu, który niszczy bakterie jelitowe, powoduje pokrzywkę, a u dzieci nadpobudliwość.
Nasze batoniki mają w składzie tylko pyszne słodkie daktyle i zdrowe orzechy.

Składniki
szklanka daktyli
szklanka włoskich orzechów

Sposób przygotowania
Osoby posiadające blender o dużej mocy: wszystkie składniki wrzucamy i miksujemy na najwyższych obrotach 10 s.
Osoby posiadające troszkę słabszy sprzęt: daktyle moczymy 10 minut w ciepłej wodzie, mocno odciskamy z wody i blendujemy. Orzechy możemy zetrzeć na tarce lub zawinąć w ścierkę i rozbić np. młotkiem 😛

Gotową masę przekładamy do niewielkiego pojemnika, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zbitą masę kroimy w prostokąty.

źródło
https://kuchnia.wp.pl/co-kryje-sie-w-batonach-6054910332314241a



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *