„Parówki” warzywne

Składniki
Szklanka warzyw startych lub pokrojonych w słupki (ja użyłam mrożonej mieszanki warzyw pokrojonych w słupki – marchew, pietruszka, seler)
niewielki kawałek czerwonej papryki
1/2 szklanki wody
łyżka masła
jajko
pieprz
sól
domowa wegeta
folia spożywcza
Sposób przygotowania
Warzywa przekładamy do rondelka z masłem i przyprawami. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywka będą już miękkie, a wodą całkowicie odparuje wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, łyżką wykładamy przygotowane ciasto i zwijamy w kształt parówki. Końce zawiązujemy jak cukierki. Gotujemy 20 minut na parze. Gotowe parówki wyciągamy z folii.
Witam. Czy można te parówki naszykować wieczorem aby ugotowac rano?
Myślę, że bezpieczniej jest ugotować od razu.
A czy można te parówki ugotować w wodzie? nie na parze?
Jasne, tylko trzeba dobrze zawiązać folie 🙂