Parówki warzywne – jak je przygotować w domu?
Parówki warzywne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych parówek z mięsa. Zawierają mniej tłuszczu i są mniej kaloryczne. Mogą być świetnym sposobem na wprowadzenie warzyw w diecie najmłodszych!
Parówki warzywne — składniki
- Szklanka warzyw startych lub pokrojonych w słupki (ja użyłam mrożonej mieszanki warzyw pokrojonych w słupki — marchew, pietruszka, seler)
- niewielki kawałek czerwonej papryki
- 1/2 szklanki wody
- łyżka masła
- jajko
- pieprz
- sól
- domowa wegeta
- folia spożywcza
Sposób przygotowania
Warzywa przekładamy do rondelka z masłem i przyprawami. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywka będą już miękkie, a wodą całkowicie odparuje, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, łyżką wykładamy przygotowane ciasto i zwijamy w kształt parówki. Końce zawiązujemy jak cukierki. Gotujemy 20 minut na parze. Gotowe parówki wyciągamy z folii.
Sprawdź także inne pomysły na obiady dla dzieci!
Witam. Czy można te parówki naszykować wieczorem aby ugotowac rano?
Myślę, że bezpieczniej jest ugotować od razu.
A czy można te parówki ugotować w wodzie? nie na parze?
Jasne, tylko trzeba dobrze zawiązać folie 🙂