Bagietki ziołowe – upiecz je w domu!
Bagietki ziołowe to przepyszne wypieki dla całej rodziny. Są naprawdę proste w przygotowaniu i możesz cieszyć się nimi o każdej porze dnia. Sprawdzą się zarówno na śniadanie i kolację, jak i jako przekąska, czy też drugie śniadanie do szkoły.
Bagietki ziołowe — składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 10 g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Następnie mąkę mieszamy z solą, ziołami i zalewamy wodą. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Później dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi już swoją objętość dzielimy na 4 części i bardzo mokrymi dłońmi formujemy kształt bagietki. Woda na wierzchu bagietki odgrywa tutaj kluczową rolę, ponieważ m.in. dlatego pieczywo będzie chrupkie. Ja posypałam wierzch bagietek czarnuszką. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni. Przygotowujemy dwie blachy. Jedną wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bagietki, a na drugą wylewamy szklankę wody. Blachę z wodą umieszczamy na samym dnie piekarnika, a blaszkę z bagietkami mniej więcej na środku. Na koniec każdą z blach wkładamy do piekarnika dopiero wtedy, kiedy osiągnie 250 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.
Ciasto wyszło mi strasznie luźne – czy w przepisie nie ma za dużo wody?
Faktycznie pomyliłam się. Przepraszam 🙁 Cały czas byłam przekonana, że szklanka ma 200 ml, a ma 250 🙁
czyli 300 ml jest w dechę, czy nie, bo się już pogubiłam? ?
Tak, 300 ml jest w dechę 😀
Ja dodalam tez mniej wody. W przepisie brakuje slowa czy ta woda w calosci ma isc do ciasta , a ta ktora dodajemy do piekarnika nie jest juz wliczana???? I jak dla mnie 250C na 30 min tomza duzo….Pieke 20 minut insa chrupiace i zarumienione. Naprawde wychodza pyszne