Bagietki ziołowe – upiecz je w domu!

Bagietki ziołowe – upiecz je w domu!

Bagietki ziołowe to przepyszne wypieki dla całej rodziny. Są naprawdę proste w przygotowaniu i możesz cieszyć się nimi o każdej porze dnia. Sprawdzą się zarówno na śniadanie i kolację, jak i jako przekąska, czy też drugie śniadanie do szkoły.

Bagietki ziołowe — składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Następnie mąkę mieszamy z solą, ziołami i zalewamy wodą. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Później dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi już swoją objętość dzielimy na 4 części i bardzo mokrymi dłońmi formujemy kształt bagietki. Woda na wierzchu bagietki odgrywa tutaj kluczową rolę, ponieważ m.in. dlatego pieczywo będzie chrupkie. Ja posypałam wierzch bagietek czarnuszką. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni. Przygotowujemy dwie blachy. Jedną wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bagietki, a na drugą wylewamy szklankę wody. Blachę z wodą umieszczamy na samym dnie piekarnika, a blaszkę z bagietkami mniej więcej na środku. Na koniec każdą z blach wkładamy do piekarnika dopiero wtedy, kiedy osiągnie 250 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.



5 komentarze “Bagietki ziołowe – upiecz je w domu!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *