Krakersy — dlaczego warto upiec je w domu?

Krakersy — dlaczego warto upiec je w domu?

Gdyby ktoś z Was zachodził w głowę i zastanawiał się, po co robić krakersy własnoręcznie, skoro można je kupić, to spieszę z wyjaśnieniami. Sprawdźcie tylko skład najpopularniejszych krakersów ze sklepu: mąka pszenna, olej rzepakowy, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, glukoza, jaja w proszku, emulgator: lecytyny

Domowe krakersy — składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżka soli himalajskiej
  • jajko
  • sezam, czarnuszka, kminek, mak

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy przez ok. 5 minut. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy nożem do pizzy małe prostokąty lub kwadraty. Jajko roztrzepujemy w osobnej misce i smarujemy rozwałkowane ciasto. Każdego krakersa z osobna nakłuwamy widelcem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 minut w zależności od grubości ciasta.

Sprawdź także inne przepisy na pyszne przekąski!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *